SAZEČKA, ŠALOTKA SKLADEM! Bulharské rajče PRISTA - NOVINKA!

Tykev - indická okurka Kalabasa dlouhá 3g

 
 

KALABAS A (Lagenaria siceraria L.) – jednoletá, drsně chlupatá bylina s popínavou lodyhou. Mladé plody lze použít do salátů, nakládat do octových nálevů nebo připravovat pokrmy obdobně jako z cukety. V plné zralosti oplodí zdřevnatí a dužnina vyschne. Suché vyčištěné plody se v zemích původu používaly jako nádoby na tekutiny, plováky nebo k výrobě hudebních nástrojů.

Dostupnost Dočasně nedostupné
39 Kč / ks
Kód produktu 440912
Značka Semo Smržice
Kategorie Tykve
 

Lagenaria siceraria L. / Kalabasa – indická okurka 

Popis:

Tykvím se nejlépe daří na středně těžkých, humózních půdách, dostatečně zásobených živinami. Podle možnosti je zařazujeme do první tratě. Vyžadují slunečné polohy chráněné před silnými větry. Nejvhodnější je přímý výsev v půlce května. 

HTS: cukety 105 – 145 g, tykve 170 – 280 g

V 1 g: cukety 5 – 9 semen, tykve 4 – 8 semen

Výsev:duben - květen

Sklizeň: červenec - září


Odrůda:

KALABAS A (Lagenaria siceraria L.) – jednoletá, drsně chlupatá bylina s popínavou lodyhou a světle zelenými, většinou srdčitými nebo ledvinovitými listy. Kvete bílými květy na dlouhých stopkách, plody jsou válcovité, dužnaté bobule dorůstající délky 0,3 – 1,5 m. Mladé plody lze použít do salátů, nakládat do octových nálevů nebo připravovat pokrmy obdobně jako z cukety. Kalabasu je možné sklízet po částech, zbytek plodu ponechaný na rostlině se nekazí, po zaschnutí roste dál. V plné zralosti oplodí zdřevnatí a dužnina vyschne. Suché vyčištěné plody se v zemích původu používaly jako nádoby na tekutiny, plováky nebo k výrobě hudebních nástrojů. Ozdobené působí jako originální dekorace. Pěstování této rostliny je podobné jako u jiných tykvovitých rostlin, nejlépe ve fóliovnících nebo studených sklenících, kam vysazujeme předpěstovanou sadbu v polovině května do sponu 1 × 1 m k opoře. Lze ji pěstovat i z přímých výsevů ve volné půdě v teplejších oblastech. Vyžaduje bohaté a dobře vyhnojené půdy.    

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: